"DA AKU MAH APA ATUH" SIAPAKAH AKU ?

Dwi Heri Yana

BAKINUPDATE.COM - Kalimat yang buming dan menjadi tren anak muda jaman sekarang “da akumah apa atuh” selintas terkesan simple dan sedikit menggelikan, namun dibalik itu apabila kita mengkaji lebih dalam kalimat tersebut mempunyai makna yang amat penting dalam kontek belajar mengenal dan memahami siapa diri kita yang sesungguhnya (mengenal diri).

Kebanyakkan  manusia menganggap bahawa hidup itu hanyalah makan, bergerak, mencari kemewahan, dan lain-lain. Mereka mengangap bahawa jasad kasar mereka itu hidup dengan sendirinya yang membolehkan mereka melakukan apa saja, tapi pernahkah mereka terfikir bahawa jasad mereka itu sebenarnya ialah benda mati yang tidak dapat hidup dan bergerak dengan sendirinya  tanpa ada sesuatu yang menghidupkannya.

Ketahuilah tanpa yang hidup itu jasad tidak ada artinya. Tetapi benda mati inilah yang dijaga dan diutamakan orang di dunia ini. Sedangkan semua tahu bila mati kelak, jasad akan busuk dan di tanam atau di bakar. Ini menunjukkan mati ialah bila yang menghidupkan (ruh) meninggalakan jasad.

Jika demikian seberapa penting kemewahan yang kita dapat dari hasil keja keras dan mejadi kebanggaan semasa hidup didunia, apakah semua itu bisa kita pertanggungjawabkan kepada tuhan yang maha kuasa.***

Tidak ada komentar

MEDIA BAKIN. Gambar tema oleh 5ugarless. Diberdayakan oleh Blogger.